Us presento uns vasets bonics i sans per a fer un sopar lleuger o un aperitiu!
Ingredients:
PER A 4 PERSONES com a plat lleuger o per a 8 vasets d’aperitiu:
- 3 cullerades de farina
- ½ litre de llet
- Pebre
- Nou moscada (opcional)
- Sal
- 3-4 lloms de bacallà
- ½ bròquil
- 1 i ½ ceba
- Mantega, margarina o llard.
- Oli
Procediment:
- Posar en una paella amb una mica d’oli una ceba tallada a juliana a foc mig-baix. Deixar enrossir. Estarem preparant una ceba caramel·litzada. Trigarà bastant, per tant, anirem realitzant els següents passos.
- Fer una salsa beixamel desfent 2 cullerades soperes de mantega en una paella a foc mig-alt i, posteriorment, fregint ½ ceba. Quan la ceba estigui rossada, afegir més mantega i 3 cullerades de farina. Quan la farina hagi absorbit la mantega i s’hagi daurat lleugerament, afegir, a poc a poc, la llet a temperatura ambient (o tèbia) sense deixar de remenar amb una espàtula o varilles. Cal retirar del foc quan la salsa comenci a espessir. Si surten grumolls es pot triturar amb el turmix. Afegir nou moscada (opcional) i pebre.
- Bullir el bròquil fins que estigui ben cuit.
- Treure la pell del bacallà (seguiu el truc de més a baix) i coure el bacallà lleugerament.
- En un bol, afegir el bròquil i la meitat de la salsa beixamel i triturar amb el turmix, si us agraden els grumolls, enlloc de les cremes, ho podeu fer amb la forquilla ja que el bròquil és molt tou. Afegir sal al gust.
- En un altre bol, triturar amb el túrmix el bacallà amb la resta de salsa beixamel. En aquesta part no hi afegirem sal ja que el bacallà ja l’aporta.
- Omplir els vasos amb l’ajuda d’una màniga pastissera posant la crema de bròquil a sota, la brandada de bacallà a dalt i decorar amb una culleradeta de ceba caramel·litzada i el seu oli.
Com treure la pell al bacallà?
És una tasca que a mi em costa molt, perquè s’enganxa a la pell del llom… però tinc un secret, el que faig és passar-lo per la paella (pel costat de la pell) i sense gens d’oli, uns dos minuts. Després els retiro, espero que es refredin i… la pell es desenganxarà més fàcil que mai!