Hi ha deu mil tipus de talls de ceba, i aquí us n’explico alguns trucs per a què sigui més fàcil
Primer de tot,… Com podem deixar de plorar com uns desesperats quan pelem o tallem ceba?
Hi ha diferents trucs. El millor és submergir el ganivet en aigua i tallar la ceba en un bol amb aigua o sota un raig d’aigua de l’aixeta. A mi em val en pelar la ceba i tallar-la per la meitat, passar-li aigua i després tallar sense aigua, però depèn de com sensibles sigueu.
La qüestió és que la ceba desprèn quan la tallem una substància irritant i volàtil que s’escampa per l’aire quan l’escampem i que triga uns 30 segons des que la tallem fins que arriba a fer efecte als nostres ulls. Si tallem la ceba i la mullem aquesta substància no arriba a desprendre’s.
Primer pas
Tallar les puntes i pelar la ceba, per facilitar-ne la manipulació i tallar-la per la meitat:
Tall a juliana
Tallar un aliment en trossets llargs i prims, entre tres i cinc centímetres de llarg i entre un i tres mil·límetres de gruix: Tallar a juliana significa tallar a tires fines longitudinals, en el cas de la ceba de dalt a baix. El que primer hem de fer és tallar les dues puntes de la ceba per tal que les làmines es separin fàcilment al final del procés, després cal pelar la ceba i per facilitar la feina cal tallar-la per la meitat longitudinalment (de dalt a baix). D’aquesta manera la meitat de la ceba la podem posar sobre una taula de fusta sobre la part plana i no se’ns relliscarà. Després només cal repetir el procés de fer-hi talls longitudinals.
Tall a Brounoise
En català correcte, passa’l, seria tallar a la brunesa, però no ho he sentit mai. Tallar un aliment a bocins de la mida d’un gra d’arròs. Es tracta de tallar la ceba, en aquest cas, o qualsevol altra verdura, a daus petits. És ideal per a sofregits en què volem que la ceba es noti una mica o per a brous.
L’ideal és començar com en el cas anterior tallant les puntes i pelant la ceba. En aquest cas quan tallo la ceba per la meitat no ho faig longitudinalment, de dalt a baix, sinó com si volguéssim fer pa amb tomàquet o com si talléssim per l’equador del globus terraqui. I després, faig un altre tall, com si fossin els Tròpics.
Si ho vull més petits hi puc fer més talls. Després, es tracta de fer-hi talls longitudinals.
Espero que us serveixi, sembla trivial, però jo vaig aprendre fa poc aquests trucs i em faciliten molt moltíssim la feina!
[…] o de brou de pollastre afegir la pastanaga tallada per la meitat transversalment i a daus i la ceba tallada a daus. Es couran una mica amb l’aigua i després es fregiran, afegir una mica d’oli si […]
M'agradaM'agrada
[…] amb la paella a foc mig una ceba tallada a petits trossets, afegir-hi una mica de tomàquet fregit (aquí si que faig trampa), una llauna de tonyina i un ou […]
M'agradaM'agrada
[…] Tallar la ceba en Brunoise gran i posar-la a la paella amb oli calent a foc mig […]
M'agradaM'agrada
[…] la pastanaga i la ceba a la paella tallades a juliana. No han de quedar molt […]
M'agradaM'agrada
[…] Tallar la ceba a juliana i posar-la en una safata de vidre amb un bon raig d’oli i sal […]
M'agradaM'agrada
[…] una safata de vidre de forn col·locar al fons la ceba tallada a juliana, la pastanaga tallada a rodanxes i les cuixes de pollastre amb la pell boca avall. Aquest fet és […]
M'agradaM'agrada