Talls de ceba


Hi ha deu mil tipus de talls de ceba, i aquí us n’explico alguns trucs per a què sigui més fàcil

Primer de tot,… Com podem deixar de plorar com uns desesperats quan pelem o tallem ceba?

Hi ha diferents trucs. El millor és submergir el ganivet en aigua i tallar la ceba en un bol amb aigua o sota un raig d’aigua de l’aixeta. A mi em val en pelar la ceba i tallar-la per la meitat, passar-li aigua i després tallar sense aigua, però depèn de com sensibles sigueu.

La qüestió és que la ceba desprèn quan la tallem una substància irritant i volàtil que s’escampa per l’aire quan l’escampem i que triga uns 30 segons des que la tallem fins que arriba a fer efecte als nostres ulls. Si tallem la ceba i la mullem aquesta substància no arriba a desprendre’s.

Primer pas

Tallar les puntes i pelar la ceba, per facilitar-ne la manipulació i tallar-la per la meitat:

 

Tall a juliana

Tallar un aliment en trossets llargs i prims, entre tres i cinc centímetres de llarg i entre un i tres mil·límetres de gruix: Tallar a juliana significa tallar a tires fines longitudinals, en el cas de la ceba de dalt a baix. El que primer hem de fer és tallar les dues puntes de la ceba per tal que les làmines es separin fàcilment al final del procés, després cal pelar la ceba i per facilitar la feina cal tallar-la per la meitat longitudinalment (de dalt a baix). D’aquesta manera la meitat de la ceba la podem posar sobre una taula de fusta sobre la part plana i no se’ns relliscarà. Després només cal repetir el procés de  fer-hi talls longitudinals.

IMG_6158

Tall a Brounoise

En català correcte, passa’l, seria tallar a la brunesa, però no ho he sentit mai. Tallar un aliment a bocins de la mida d’un gra d’arròs. Es tracta de tallar la ceba, en aquest cas, o qualsevol altra verdura, a daus petits. És ideal per a sofregits en què volem que la ceba es noti una mica o per a brous.

L’ideal és començar com en el cas anterior tallant les puntes i pelant la ceba. En aquest cas quan tallo la ceba per la meitat no ho faig longitudinalment, de dalt a baix, sinó com si volguéssim fer pa amb tomàquet o com si talléssim per l’equador del globus terraqui. I després, faig un altre tall, com si fossin els Tròpics.

IMG_6166

20180116_114253_HDR.jpgSi ho vull més petits hi puc fer més talls. Després, es tracta de fer-hi talls longitudinals.

 

IMG_6167

Espero que us serveixi, sembla trivial, però jo vaig aprendre fa poc aquests trucs i em faciliten molt moltíssim la feina!

Advertisement

Hi ha 6 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s