I aquí arriba unes postres dels típics, típics, no dels tradicionals de la cuina catalana, però si dels que es troben en moltíssimes cartes de restaurants i que gairebé tothom coneix, i és que aquestes postres s’ho valen!
El coulant (o volcà) són unes postres franceses inventades i patentades pel cuiner Michel Bras el 1981 al seu restaurant de 3 estrelles michelín.
La clau d’aquestes postres i, el més difícil, és que quedi líquid per dintre, ja que coulant en francés significa rajant, i és això el que ha de fer, rajar i no quedar molt humit, com el brownie; el meu truc: congelar-lo abans de coure’l. Tot i així, la recepta original no és pas aquesta ni utilitza aquest truc, sinó que es tracta d’una massa de pa de pessic de xocolata que a l’interior té una salsa de xocolata aromatitzada amb cafè.
Us deixo sense més preàmbuls amb la recepta que jo utilitzo, espero que us agradi!
Ingredients:
Per a 6 coulants:
- 160g de xocolata negra fondant
- 180g de mantega
- 6 ous
- 200g de sucre
- 90 g de farina
- Opcional per acompanyar: gelat de vainilla, cafè…, nata muntada, maduixes, crema anglesa…
- Mantega i farina extra per als motlles.
Procediment:
- Fondre a bany maria o al microones la xocolata negra tallada a trossos i la mantega i remenar de tant en tant.
- Batre amb unes varilles manuals 6 ous amb 200g de sucre i afegir la barreja de la xocolata fosa.
- Afegir la farina a poc a poc, a cullerades grans i remenar intercaladament.
- Untar unes flaneres amb mantega i espolvorejar-los amb farina.
- Omplir les flaneres amb la massa de xocolata.
- Congelar-les.
- En el moment de servir-los, enfornar-los durant uns 20 minuts sense descongelar-los amb escalfor a dalt i abaix (si els enfornéssim directament sense congelar ho faríem durant unes 10 minuts). El temps de cocció dependrà de la massa que posem a cada flanera, recordeu que han de quedar cuits per fora, però crus per dins.
En el meu cas, per presentar-los vaig posar una bola de gelat de vainilla al costat i vaig congelar maduixes i un cop congelades les vaig picar amb la picadora, també ho podeu fer amb el morter, i vaig espolvorejar les postres amb els trossets de maduixes, va quedar així: