El salmorejo és un plat molt refrescant semblant al gazpacho, però més suau, ja que no duu ni ceba ni pebrot. Es tracta d’un triturat de tomàquet típic d’Andalusia, originari de Còrdova, per això moltes vegades se li diu salmorejo cordobés. És un plat molt fàcil i ràpid de preparar, però alhora, molt sa, saborós i ideal per a un entrant o primer plat lleuger, però boníssim! És un dels meus plats preferits per a l’estiu.
Ingredients:
- 3 tomàquets madurs per cada persona (no d’amanida, madurs de branca o de pera)
- 1 dent d’all (depèn de com us agradi de picant, jo el faig molt suau i només hi poso un dent d’all per cada 9 tomàquets)
- 1 llesca de pa sec de 3 cm de gruix per persona
- 1 got d’aigua (per cada 9 tomàquets)
- Oli, Vinagre i Sal
- Per a la decoració: ou dur i pernil serrà cru
Procediment:
- En un plat fons deixar el pa remullant-se amb l’aigua fins que l’absorbeixi
- En un bol triturar els tomàquets pelats juntament amb el dent d’all i el pa remullat (afegir l’aigua, si n’ha sobrat, del plat fons)
- Afegir oli, vinagre i sal al gust
- Reservar a la nevera, ja que cal servir-ho ben fresc
- A l’hora de servir, jo hi poso al mig de la taula dos bols petits amb ou dur tallat a trossets i trossets de pernil que esquinço amb la mà per a que la gent s’ho pugui posar al plat al gust.
BON PROFIT!