Em sembla que avui faré el post més complicat que he fet mai! I és que resulta que el meu cunyat sap fer sushi i va venir un dia a casa a fer-nos un taller!!! Va ser espectacular!!! Us n’explico els detalls perquè estava boníssim!!! És un procés molt laboriós, però molt i molt, una feina de xinesos, que en diríem. I van venir els nebots de la meva parella i van aguantar tota la sessió!!! Jo ja no sabia on ficar-me i era la primera voluntària en rentar plats per tal de no haver de fer més boletes d’arròs, però el resultat va ser espectacular!!! Una experiència!
Voleu aprendre a fer tot això???
Atents a la recepta!
L’arròs (100g per persona)
Ja sabeu que nosaltres fem les receptes a la nostra manera, i tot i que no és ben bé aquest tipus d’arròs el que s’ha de fer servir, vam utilitzar arròs bomba. En tot cas, mai no s’ha d’utilitzar arròs llarg perquè seria impossible que s’enganxés per formar les boles.
- El primer que s’ha de fer és escorre-ho diverses vegades fins que deixi anar tot el midó. El midó deixa l’aigua blanquinosa, de tal manera que, s’ha d’escorre tantes vegades com calgui fins que l’aigua surti transparent. L’ideal és posar-ho en remull, escorre-ho, tornar-ho a posar en remull escorre-ho… i així successivament. Jo després d’aquest pas ja estava cansada! Em sembla que ho vam escorre unes quatre o cinc vegades.
- Després cal col·locar l’arròs en una olla i posar-hi la mateixa quantitat d’aigua, per fer-ho cal que poseu l’arròs a l’olla mesurant-lo amb tasses i posar després el mateix número de tasses plenes d’aigua (cal que recordeu el número de tasses d’arròs que heu posat perquè ho necessitarem per saber quanta salsa per amanir hem de fer servir).
No s’ha d’afegir ni oli ni sal ja que s’amaneix després d’una manera especial i cal portar-ho a ebullició amb el foc mig-alt amb la tapa destapada.
- Quan bulli, baixar a foc mig i tapar. Ara cal cronometrar 2 minuts.
- Baixar el foc al mínim i cronometrar 13 minuts més.
- Retirar-ho del foc i deixar-ho reposar, encara amb la tapa, durant 10 minuts més.
- Després cal estendre l’arròs en unes safates per tal que es refredi i durant aquest procés ja no es cogui més.
Nota! Durant el procés cal que vigileu que no s’enganxi a sota de l’olla i, per tant, cal que aneu remenant, molt de tant en tant.
Salsa per amanir l’arròs
Per cada 5 tasses d’arròs que hem afegit s’ha de preparar una tassa de salsa. La salsa ha de tenir les següents proporcions: 5 parts de vinagre d’arròs, 2 parts de sucre i 1 part de sal. Podeu fer-ho amb cullerades i anar repetint el procés fins que ompliu totes les tasses necessàries.
Per tal que es dissolgui bé la sals podeu posar-ho 1 minut al microones i després remenar-ho.
Un cop feta la salsa cal barrejar-la amb l’arròs de forma que quedi homogeni, és a dir, que tot l’arròs hagi tocat la salsa per tal que tingui el mateix gust. No ha de quedar banyat en salsa!, només és per donar-li gust.
Nota! Teòricament hauríem de preparar la salsa mentre s’està fent l’arròs per tal d’afegir-la només estendre l’arròs a la safata. I després, deixar-ho refredar.
Muntatge del sushi
El peix és millor, encara que es compri fresc, congelar-lo i descongelar-lo el dia abans a la nevera per tal d’evitar anisaquis.
Nosaltres vam fer servir els següents ingredients per tal de fer el sushi:
- 1 cogombre (o 1/2)
- 1 advocat
- Philadelphia (o un altre formatge d’untar)
- Plàtan
- Salmó
- Tonyina
- Alga
- Sèsam
RECOMANACIONS VÀRIES:
- Cal tenir tots els ingredients tallats i preparats a la taula
- Cal tenir espai a la taula
- Cal utilitzar una esterilla especial per enrotllar el sushi
- Cal tenir un bol amb aigua per tal d’humitejar-se els dits per evitar que s’enganxi l’arròs a les mans.
No sigueu filiprims mirant els talls del peix etc, penseu que ho han fet nens, tot i que jo no ho hagués pogut fer millor!
FOTOS DEL MUNTATGE D’UN MAKI
Cal estendre l’alga sobre l’esterilla, estendre una fina capa d’arròs de mig centímetre sobre l’alga sense apretar amb excès, cal col·locar els ingredients en tires i enrotllar en fases (per no integrar l’esterilla al sushi ja que diuen que no és molt digestiva ;P). Per a tallar els rotllets, cal fer-ho la meitat, de la meitat de la meitat (anar fent meitats suceessivament), per tal que tots els trossos quedin més o menys de la mateixa mida.
Nota! Es recomana no posar més de dos ingredients (exceptuant el sèsam i la philadelphia).
CALIFORNIA ROLLS
Es tracta d’un maki al revès. En aquest cas, cal fer els dos primers passos normals (col·locar l’alga i la capa d’arròs per damunt) i després tirar-hi abundant sèsam. Per enrotllar-lo cal ajudar-nos amb un paper film i girar l’alga, de tal manera que l’arròs quedi a sota (i per tant, a la part de fora del rotlle). Ha de quedar esterilla+film+arròs+alga. S’enrotlla igualment amb l’esterilla, però heu d’anar en compte de retirar el paper film a cada volta perquè no quedi dins del rotlle de sushi!
NIGIRIS
Són les boles d’arròs on a sobre hi va un tros de peix. Cal fer primer la bola i després integrar-hi el peix.
I el resultat!
ANIMEU-VOS A FER-HO!!! I JA M’EXPLICAREU!!!!