Pa de Sant Jordi


Aquesta recepta l’he extreta d’un blog que segueixo de fa anys que es diu Cuina per llaminers, és un blog ben bonic, delicat i ben bo! Us recomano seguir-lo! És un blog de postres i altres dolços, dels quals jo no acostumo a penjar. Us deixo amb l’entrada del seu post.

Desconec si aquesta tradició fa molts segles que pertany a la nostra gastronomia o bé és una invenció fruit del consumisme, però el fet és que sigui com sigui a casa s’ha convertit en una d’aquestes tradicions anuals, de la mateixa que cada any fem la mona, el tortell de reis, o la crema de Sant Josep. He llegit que és típic de Barcelona i que va ser inventat pel pastisser Eduard Crespo el 1980, i la veritat és que trobo que va ser un encert, és bonic i, sobretot està boníssim, així que reivindico la seva extensió.

Es tracta d’una massa de pa en què es combinen els sabors del formatge i la sobrassada, de tal manera que la massa de pa, queda tenyida dels colors de la senyera.

20160911_092413.jpg

Us deixo amb la recepta!

Ingredients:

  • 400 g de farina de força
  • 200 g d’aigua
  • 10-15g de llevat fresc (1/2 pastilla de 25g)
  • 80g de sobrassada
  • 150g de formatge ratllat (podeu fer servir el que vulgueu, l’emmental queda molt bé, el parmesà li dóna un sabor fort, per tant no hi abuseu i jo faig servir cheddar perquè és groc, però també podeu fer-ne servir d’altres o fer-ne una barreja).
  • 5 g de sal

Sé que hi ha altres pans de Sant Jordi que duen nous picades a la seva massa.

20160910_210240.jpg

Procediment:

  1. Escalfar al microones l’aigua durant 30 segons. Cal que només estigui tèbia i ho comprovem amb el dit, ja que si està massa calenta, quan hi fiquem el llevat, aquest morirà. Afegir el llevat i remenar amb una cullereta per tal de dissoldre’l.
  2. En un bol barrejar la farina amb la sal i afegir-hi el got d’aigua i amassar fins a obtenir una massa.
  3. Separar la massa en dos boles, la de sobrassada serà menor, d’uns 200g, i la de formatge serà major, d’uns 350g. I barrejar la sobrassada amb la massa de la bola petita i el formatge ben ratllat o picat a la massa de la bola gran. Cal amassar fins que els ingredients quedin ben integrats. Veureu que costa una mica, sobretot la sobrassada, però aneu insistint amb paciència.
  4. Deixar llevar les boles durant mínim 1h, si no es té aquest temps, sempre es poden deixar a la nevera durant més temps, però les haureu de tapar amb un drap de cotó perquè sinó s’assequen.
  5. Fer xurros: 4 per a la massa de sobrassada i 5 per a la massa de formatge. Amb les proporcions que hem fet, segurament els xurros de la sobrassada seran més fins, però ja va bé, perquè la sobrassada té un sabor més fort.
  6. Unir els xurros amb l’ajuda d’aigua, és a dir, amb els dits podem mullar lleugerament la banda dels xurros per on volem que s’enganxi el següent.20170911_100957.jpg
  7. Un cop tinguem la senyera conformada, deixeu llevar el pa com a mínim 1 hora més.
  8. Després, enfornar a 180º durant 30-40 minuts.

FELIÇ DIADA!!!

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s