Les arxiconegudes pancakes les vam conèixer quan vam anar de viatge a EEUU, però resulta que buscant informació he descobert que no són pas originàries d’allà. Resulta que té un orígen medieval que es remunta a quan l’esglèsia va permetre menjar ous durant el període d’abstinència de la quaresma. M’agradaria doncs reflexionar si tant prohibir és bo, perquè del que ha estat la idea original de la quaresma com un període de rentat espiritual a travès de la dieta, han sortit receptes tan calòriques com els bunyols i els pancakes… De fet, de pancakes n’hi ha múltiples versions i noms: panqueques (sudamèrica), blinis (rússia),… i la recepta que us porto avui és una “invenció” meva en la qual a la recepta de les creppes (frança) hi afegeixo llevat (per tant, aquesta recepta no porta mantega).
En molt paísos, sobretot anglosaxons, celebren el dia del pancake, el dimarts de carnestoltes, dia abans del dimecres de cendra que precedeix la quaresma.
Ingredients:
- 1 ou
- Farina
- 1 got de llet
- ½ sobre de llevat
- 1 cullerada sopera de sucre
- Mantega pomada (mantega a temperatura ambient o margarina)
Acompanyament: bacó al forn, ous ferrats, melmelada de fruits vermells, crema (nocilla o nutella) o xarop (sirope) de xocolata, crema de formatge, fruita,… allà utilitzen xarop (sirope) d’auró (arce) i fan scramble eggs.
Prodeciment:
- En un bol trencar la closca d’un ou i batre’l amb una cullerada de sucre.
- Afegir farina fins que es torni una massa ben espessa.
- Afegir llet fins que la massa estigui d’una consistència una mica més espessa que la de creps.
- Afegir el llevat.
- Amb un tros de paper de cuina, agafar mantega en textura de pomada (és a dir, a temperatura ambient) i fregar-lo per la paella.
- Disposar la massa a la paella amb un cullerot. Donar la volta quan estigui daurada.
BON PROFIT!!!
FONTS:
- Gastronosfera
- Viquipèdia