Ceba caramel·litzada


Contràriament al que pensava fa uns anys, la ceba caramel·litzada no es fa amb sucre… abans li afegia sucre, però he descobert que era un error. La clau és cuinar la ceba a foc molt baix i molt lentament, d’aquesta manera és la pròpia ceba que deixa anar els sucres de la seva composició.

Per cada 100g de ceba (depèn del tipus) la ceba té 1,1g de proteïnes i 4,2g de sucres; la resta gairebé tot és aigua (90%) que s’anirà evaporant durant la cocció. La reacció de Maillard, o més ben dit, la glucosilació no enzimàtica de les proteïnes, és la responsable de la caramel·lització de la ceba.

El motiu del primer nom és degut a què va ser una reacció molt investigada pel químic  francés Louis-Camille Maillard.  El motiu del segon lloc és que es tracta d’una reacció en la que les proteïnes accepten a la seva composició molecular un glúcid sense necessitat d’intervenció d’un enzim, sinó que el catalitzador d’aquesta reacció és la calor. Aquesta reacció dóna lloc al sabor dolç de la seva caramel·litzada per l’alliberació dels glicòsids, les molècules resultants, i al color marró de la ceba. És la mateixa reacció que confereix el color marró de la carn quan es fregeix o del pa torrat, sense necessitat de cremar-se.

Els aspectes negatius d’aquesta cocció és que no és gens saludable i canvia el gust dels aliments, però en aquest cas està boníssima!

Dit això, la clau de fer la ceba caramel·litzada és coure-la a foc baix, que es vagi enrossint a poc a poc, fins a aconseguir el color marró sense necessitat d’afegir sucre morè, ni cap altre tipus de sucre!

Ingredients:

  • Ceba
  • Oli d’oliva
  • Una mica de sal
  • Opcional: una mica de julivert sec picat

Penseu que la ceba redueix moltíssim ja que amb aquest mètode la majoria del contingut d’aigua es vaporitza, per tant, penseu en posar-ne molta.

Procediment:

  1. Tallar la ceba en juliana.
  2. En una paella, afegir oli i posar el foc mig.
  3. Afegir la ceba i posar el foc mig-baix.
  4. Només cal remenar molt de tant en tant.

Ideal per acompanyar carns i peixos! Nosaltres la fem servir molt per hamburgueses.

FONTS:

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s