Panellets – massa bàsica


Arriba al blog una d’aquelles receptes tradicionals, com els turrons i els canelons de Nadal o el pa de Sant Jordi. És una recepta laboriosa, però obligada! De receptes n’hi ha mil i com sempre jo us deixo aquí la meva proposta amb una mica de temps per a què pugueu aconseguir els ingredients.

20161031_185305.jpgLa recepta tradicional dels panellets és la base d’un massapà, és a dir, ametlla mòlta (o farina d’ametlla), sucre i clara d’ou,… però per ajudar a lligar  i a fer una mica més de massa jo hi afegeixo una patata. A molts forns és ben sabut que, per abaratir el cost, hi afegeixen encara més patata bullida i hi ha altres que prefereixen fer la recepta amb el tubercle de temporada, el moniato.

La tradició mana menjar els panellets per Tots Sants (l’1 de novembre) tot i que sovint tant a escoles com a les llars es fa extensiu al dia de la Castanyada (el 31 d’octubre). És habitual acompanyar l’àpat amb moscatell, moniatos i castanyes. Aquesta menja de temporada resulta que és molt resistent, de fet, podeu comprovar que duren bastants dies en un tupper ben tancat, diuen les històries populars, que fa segles, era habitual donar aquest tipus de menjar com a ofrena als morts per a què tinguessin bon menjar en l’altra vida i que els durés molt.

20161031_205212.jpg

Ingredients:

  • 1 patata mitjana
  • 500 g de farina d’ametlla (o el que és el mateix, ametlla mòlta)
  • 1 ou
  • 375 g de sucre

La recepta original és la mateixa quantitat d’ametlla que de sucre, però jo cada any li afegeixo menys sucre i estan molt i molt bons igual!

Procediment:

  1. Bullir la patata (sencera i amb la pell, es poden fer uns talls superficials a la pell en forma de creu per tal de pelar-la millor).20161031_114558.jpg
  2. Separar la clara del rovell de l’ou (el rovell de l’ou el farem servir per a pintar els panellets abans d’enfornar).
  3. Batre lleugerament la clara d’ou amb una forquilla.
  4. En un bol, aixafar la patata amb una forquilla (mai amb batedora elèctrica!).20161031_114855.jpg
  5. Abans que la patata es refredi, afegir el sucre per tal que es desfaci una mica amb la calor i, posteriorment, la clara d’ou i l’ametlla mòlta.

    20190313_124133.jpg20190313_124455.jpgUn cop feta la massa bàsica, de gustos i formes n’hi ha mil! I es pot fer volar la imaginació. A casa cada any fèiem alguna innovació. Us deixo una llista al final del post per si necessiteu idees.

Els panellets abans d’enfornar i pintar:20161031_180046.jpg

 

Per altra banda, no oblideu pintar els panellets amb un pinzell que guardeu per a aquest ús o un pinzell de silicona, abans d’enfornar.

20161031_180134.jpg

  • De xocolata (afegint xocolata en pols a la massa bàsica, es poden arrebossar amb fideus de xocolata abans d’enfornar, que no es desfan)
  • De codony (molt de temporada, fent un xurro amb la massa bàsica i afegint el codony al mig)
  • De coco (afegint coco ratllat a la massa bàsica, nosaltres els fèiem en forma de con)
  • De llimona (afegint la ratlladura d’una llimona a la massa bàsica i posant-hi una ametlla a sobre tot aixafant la bola, o arrebossar la bola amb sucre glass)
  • De cafè (afegint cafè soluble, vigileu afegir molt poca quantitat d’aigua, es pot fer forma de gra de cafè abans de moldre o arrebossar amb sucre glass)
  • De cirera confitada (aixafant la bola amb una cirera confitada)
  • D’ametlla (arrebossant el panellet amb ametlla picada abans d’enfornar)
  • I el clàssics de pinyons (arrebossant els panellets amb pinyons).

Els panellets després d’enfornar:

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s