El marmitako és un estofat molt agraït per menjar peix i es pot fer amb tonyina o bonítol, depèn del poder adquisitiu. És una recepta tradicional del País Vasc i com sempre jo us explicaré la meva manera de fer-la, que no té perquè ser la més ajustada a la tradició. S’anomena així perquè la forma tradicional de cuinar-lo és en una marmita, una olla gran de metall, jo ho faig en una paella.
Ingredients:
PER A 4 PERSONES:
- 2 patates mitjanes
- 1 ceba
- 1 pebrot verd
- Sofregit de tomàquet o tomàquet fregit
- 2 lloms de tonyina de gruix 2 cm
- Oli, sal i pebre
Procediment:
- Preparar el sofregit.
- En una paella amb una mica d’oli calent, fregir a foc mig la ceba i el pebrot tallat a quadrats. Posar-hi una mica de sal per a que vagin traient el seu propi suc.
- Quan la ceba estigui una mica transparent i el pebrot una mica tou (flexible), afegir la patata tallada com una patata brava.
- Quan la patata sigui tova es pot pujar el foc una mica per tal que s’enrosseixi. Afegir la tonyina tallada a daus.
- Un cop tot estigui cuit, afegir el sofregit. Afegir un vas d’aigua o de brou de peix si veieu que el sofregit és molt espès.
- Salpebrar
No coeu molt les patates perquè es poden desfer.
És un plat exquisitament gustós! I la tonyina no queda gens seca.