Meatloaf cupcakes a la catalana

En un viatge que vam fer a EEUU vam descobrir el Meatfloaf! Era l’aniversari del meu marit… jo no tenia regal… la preparació del viatge m’havia trasbalsat, no sabia si endur-me’l des d’aquí, si el descobriria, trobar un moment per regalar-li quelcom especial allà… total… que el vaig convidar a dinar! La meva amiga, que ara viu a Washington em va ajudar a trobar un bon lloc… i el meu marit es va enamorar… del meatloaf! No sabem com es fa, només sabem que aquest és el succedani més semblant que hi hem trobat. Hi ha milers de receptes!!! I la nostra és semblant a unes mandonguilles, però molt gustoses i suaus ja que tenen verdures. Realment és una carn exquisita!

img-20170102-wa0006.jpgLa traducció literal de meatloaf, seria pastís de carn, ja que és carn picada i condimentada que s’enforna en un motlle de pastís, com si fos un plum cake. En la versió nord-americana hi barregen diferents tipus de carn, però nosaltres em utilitzat exclusivament carn de vedella.

Tot i que nosaltres ho vam descobrir als EEUU, els orígens d’aquest plat és a Europa (sobretot Alemania i Bèlgica), fins i tot es diu que és originari de l’època romana! A EEUU va arribar a l’època colonial en mans dels danesos que van assentar-se a Pennsylvania i es va popularitzar en la crisis del 1930, la Gran Depressió, ja que és un plat ben vistós, però que no requereix d’ingredients cars.

Normalment s’acompanya amb salsa de tomàquet i altres derivats (ketchup, salsa gravy amb ceba, ketchup amb sucre moré… i altres marranades exquisites que fan els americans), però nosaltres ho acompanyarem amb puré de patates (mashed potatoes) i ho muntarem amb una bonica presentació que hem vist pel pinterest.

Sense més dilacions, us deixo amb la recepta del meatloaf a la catalana, que ve a ser unes mandonguilles de carn picada de vedella, amb verdures i acompanyament de puré de patates, amb disseny americà simulant les cupcakes, de tal manera que la “magdalena” és la mandonguilla i el frosting el puré de patates.

Ingredients:

PER A 12 CUPCAKES (6 PERSONES):

Per a les mandonguilles (cupcakes):

  • 400g de carn picada (jo la faig servir tota de vedella, però hi ha gent que fa mig vedella, mig porc o un percentatge)
  • 1/2 ceba
  • 1 pastanaga no gaire gran
  • 1/2 carbassó
  • 1 dent d’all
  • 1 ou
  • Salsa de tomàquet fregit
  • Pa ratllat
  • Herbes, sal i pebre

Per al puré de patates (frosting):

  • 2 patates mitjanes
  • Una mica de llet (o mantega)
  • Sal i pebre

Opcional: més salsa de tomàquet per posar entre la cupcake i el frosting  i julivert picat per a decorar per sobre.

Procediment:

  1. Ratllar ben fines les verdures (carbassó, ceba, pastanaga i all) i saltejar-les durant 3-5 minuts per la paella.
  2. En un bol barrejar la carn picada amb la resta d’ingredients de la llista: ou batut, pa ratllat, salsa de tomàquet, herbes, sal i pebre i amassar fins que ens quedi una textura semblant a la de les mandonguilles. Si queda molt líquid, afegir pa ratllat. Afegir les verdures escorregudes, és a dir, sense l’oli.
  3. Col·locar boles generoses de la massa en motlles de magdalenes i aplanar lleugerament. Si voleu evitar que s’enganxin (tot depèn de la capacitat antiadherent del motlle) caldrà untar el seu interior amb mantega abans de posar-hi la bola.20160714_195122_hdr.jpg
  4. Enfornar durant 15 minuts, fins que veieu que la part de dalt canvia lleugerament de color. No cal que es daurin. Al vostre gust!
  5. Mentrestant preparar el puré de patates fent bullir les patates fins que estiguin molt toves (comprovar amb un ganivet) i després trinxant-les amb la forquilla (mai amb el turmix!) i afegint una mica de llet per a trobar la textura adequada; no ha de ser molt líquida. Afegir sal i pebre al gust.
  6. Per al muntatge cal desemmotllar els “cupcakes“. Si voleu, untar-los per sobre amb salsa de tomàquet fregit, prèviament escalfada. Posar el puré de patates en una màniga pastissera i fer el frosting per sobre. Opcionalment, podeu empolsar la part de dalt amb julivert picat o julivert sec i picat.  img-20170102-wa0012.jpg

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s